Het is bijna zover…..overmorgen sluiten we het oude jaar af en verwelkomen we 2014. Voor vele van ons betekent dit de afsluiting van een mooie of juist minder leuke periode, een nieuw begin en …..goede voornemens. Van de Nederlanders heeft 80 % goede voornemens en hiervan faalt 88%. De meest voorkomende goede voornemens zijn afvallen, meer bewegen, stoppen met roken, maar ook bijvoorbeeld iets nieuws leren, leuker werk vinden, de levenskwaliteit verbeteren of meer tijd besteden aan familie en vrienden. 90 % van de mensen heeft ieder jaar hetzelfde voornemen en is ervan overtuigd dat het dit jaar echt gaat lukken om vervolgens half januari al te ervaren dat het helaas weer niet gelukt is dit jaar.

Om veranderingen in je leven aan te brengen heb je energie nodig en januari is hiervoor niet de beste maand en zeker 1 januari niet. Ik heb niet veel mensen ontmoet die bruisend van de energie het nieuwe jaar ingaan. De feestdagen hebben vaak hun tol geëist en de donkere en koude periode, die we een hebben kunnen verdoezelen met kerstverlichting, vrije dagen, lekker eten en gezelligheid, is nog niet over. Het is weer business as usual; vroeg opstaan, huishouden, zorgen, familieperikelen, toestanden op je werk, rekeningen en het besef dringt langzaam door dat het inluiden van het nieuwe jaar niet automatisch een krachtbron is voor een nieuw begin.

In plaats van dit jaar 1 januari vol goede moed en rigoureus aan de gang te gaan met je voornemens, kun je de maand januari beter gebruiken om te bepalen waarom je een verandering wilt en hoe je dit gaat aanpakken. Waarom wil je afvallen, meer bewegen en stoppen met roken? Het antwoord lijkt in deze gevallen voor de hand te liggen, maar denk vooral eens na wat het bereiken van je doel je oplevert. Wat verandert er als je 5 kilo afvalt? Hoe voel je je als je 5 kilo minder weegt? Hoe ga je dit bereiken? Wat moet je hiervoor laten en heb je dat ervoor over? Hoeveel tijd wil je hiervoor uittrekken en hoe ga je om met zwakke momenten? Maak een plan van aanpak, waardoor je doel concreet en inzichtelijk wordt en een grotere kans van slagen heeft.

Veranderen is een proces dat voortdurend in ontwikkeling is en gepaard gaat met vallen en opstaan. De kunst is om een verandering niet te groot te maken en te beginnen met kleine stappen, waarvan je weet dat ze niet mis kunnen gaan. Een kleine stap is bijvoorbeeld de voorbereiding op een verandering. Word lid van de sportschool, rook 1 sigaret minder per dag, neem de trap op je werk, gooi alle snoep, koek, chips en chocolade weg, start met een suikervrij ontbijt, maak je financiën inzichtelijk. Kleine aanpassingen die makkelijk vol te houden zijn, die je een gevoel van succes geven en de stimulans geven om door te gaan.

Noteer aan het van iedere dag 3 punten die een positieve bijdrage hebben geleverd aan je verandering en evalueer deze punten iedere week op een vast moment. Bedenk dan de volgende, kleine stap die je kunt zetten om je doelstelling te bereiken. En zo ga je iedere week steeds verder. In de eerste instantie lijkt het op deze manier een lange weg om je doelstelling te bereiken en kan je geduld om de proef worden gesteld, maar de kans dat de verandering blijvend is, wordt veel groter.

Wellicht helpen de onderstaande tips om dit jaar wel je doelstelling te bereiken:

  1.  Maak je doel concreet en meetbaar
  2.  Maak een plan van aanpak
  3.  Bereid je voor
  4.  Bedenk een plan voor zwakke momenten
  5.  Begin klein
  6.  Evalueer en stel eventueel bij
  7.  Zoek hulp
  8.  Neem de tijd

 

Hulp nodig met het bereiken van je doelstelling? Maak een afspraak voor een intakegesprek via het contactformulier op de website b-energized.com.

Succes en alvast de beste wensen voor 2014!