Ken je dat gevoel? Verstandelijk vindt je dat je niets te klagen hebt over je leven en dat je tevreden moet zijn, maar van binnen is er een knagend gevoel. Een gevoel van onrust, je wilt een ander leven wilt, je leven is saai vergeleken met anderen, je wilt een groter huis, slanker zijn, een relatie, een interessante baan enz. We zijn continue bezig om ons leven zo perfect mogelijk te maken en denken dat we pas gelukkig zijn als al onze doelen zijn bereikt. We vergeten echter stil te staan bij de vraag of de dingen waar we naar streven ons uiteindelijk wel echt voldoening geven en gelukkig maken.

Daarom is het belangrijk om uit te vinden welke dingen (behoeften) een daadwerkelijke bijdrage leveren aan je levensgeluk en welzijn en hier zoveel mogelijk in te investeren. Volgens de Amerikaanse psychologen Richard Ryan en Edward Deci, grondlegger van de self-determination theory, zijn er drie basisbehoeften die bijdrage tot dit gevoel van welzijn en levensgeluk.

  • Autonomie           ; ruimte krijgen en zelf mogen kiezen en verantwoordelijk zijn.
  • Verbondenheid    : welkom zijn en je veilig en gewaardeerd voelen.
  • Competentie        ; voor vol worden aangezien en geloof en plezier hebben in eigen kunnen.

 

De behoeftes gelden voor ons allemaal en zijn alle drie even belangrijk. Het ontbreken van één van de basisbehoeftes heeft gevolgen voor onze psychologische gezondheid en heeft invloed op ons levensgeluk. Het ontbreken van één of meer van de behoefte bepaald of we een goede of slechte dag hebben. Uit onderzoek is gebleken dat we het meest gelukkig zijn op de dagen dat we tijd besteden aan de dingen waar we zelf voor hebben gekozen (autonomie), doen waar we goed in zijn (competentie) en zinvolle gesprekken voeren met andere mensen (verbondenheid).

Het vervullen van de basisbehoeftes is dus van belang en heeft grote invloed op ons levensgeluk. Maar hoe kom je erachter wat je basisbehoeften zijn? Volgens Ryan en Deci is het van belang om je verlangens af te pellen tot je bij de kern komt. Om dit te bereiken is het van belang dat je eerst de tijd neemt om stil te staan bij het verlangen en daarna jezelf af te vragen waarom je dit verlangen hebt en wat het je brengt als dit verlangen wordt vervult. Je blijft net zo lang doorvragen tot je geen vragen meer hebt en dan ben je bij de kern van je basisbehoeften.

Je werkt bijvoorbeeld altijd erg hard. Stel jezelf de vraag; waarom werk ik zo hard?, antwoord “Om veel geld te verdienen”, Waarom wil ik veel geld verdienen?, antwoord “Om goed voor mijn gezin te kunnen zorgen”, Waarom is dit belangrijk voor je?, antwoord “Omdat mijn kinderen alle zorg moeten krijgen die ze verdienen”. Als er verder geen vragen meer zijn is je basisbehoefte om je kinderen alle zorg te geven. Kinderen hebben behoefte aan aandacht en tijd van hun ouders en vinden materiële zaken minder belangrijk. Door minder hard te werken heb je het financieel misschien iets minder, maar kan je wel iedere avond met je gezin eten en je kinderen naar bed brengen of helpen met hun huiswerk. Op deze manier wordt de kern van je basisbehoefte bevredigd, wat weer bijdraagt aan je welzijn en levensgeluk.

B-energized kan je begeleiden bij het herleiden naar de kern van je basisbehoeften. Een afspraak maken kan via het contact formulier op de website.