Corona vibes

Ben jij die persoon die tijdens deze technische Lock down volledig in de actie modus gaat? Overbodige spullen en kleding zijn naar de kringloop, thuisonderwijs voor jouw schatjes geen probleem, je volgt online sportlessen, een cursus en doet mee met een challenge.

Als ondernemer heb je binnen een week je online business staan en tijdens het brood bakken heb je een teddybeer weten op te snorren, die naast een T-shirt met zelfgeschilderd hart voor je raam hangt?

Of heb je juist totaal geen zin en energie? Breng je het liefst de hele dag door in je badjas, ben je voor lunchtijd al 6 keer de koelkast in gedoken en vind je ineens je kinderen of partner niet meer zo leuk?

Alleen de gedachten aan sportschoenen aantrekken is al teveel moeite en je hebt een totaal gebrek aan motivatie voor wat dan ook. Je enige lichtpuntje is je glas wijn, waarvoor iedere dag een nieuwe vervroegde deadline wordt gesteld.

Waarom zijn we moe?

• Als mens is 95% van ons handelen onbewust en drijven we op routine, waardoor we veel energie besparen. Voor de meeste van ons is van de één op andere dag onze routine gewijzigd. We moeten nu ineens met bewuste aandacht boodschappen doen, fietsen, wandelen enz. Dit kost energie!

• De werkdruk kan zijn verhoogd en misschien heb meer dagelijkse taken door bijvoorbeeld thuis onderwijs;

• Een verstoring van ritme kan invloed hebben om je slaappatroon, waardoor je minder uitgerust wakker wordt;

• Te weinig lichaamsbeweging en ongezonde voeding kan vermoeidheid veroorzaken;

• Bij stress kunnen de volgende drie reactie plaats vinden: vechten, vluchten of stilstaan (freeze). Het kan zijn dat je geen motivatie hebt, omdat je in de freeze stand staat.

Wat ik echter het meest om me heen zien is dat veel van ons gewoon al heel moe waren! We noemen de crisis tijd waar we nu in zitten bizar, maar was ons leven hiervoor eigenlijk niet al gewoon bizar.

Door de jaren heen hebben we de lat alleen maar hoger gelegd, wordt er steeds meer van ons geëist, worden de files langer, denken we dat alles haalbaar en maakbaar is als je er maar hard genoeg voor werkt.

In het weekend komen we niet tot rust. We hollen heen en weer naar de sport van de kinderen, sporten zelf, hebben een sociaal volle agenda en tussendoor doen we het huishouden en klussen aan huis.

We putten onszelf en de planeet volledig uit.

Daarnaast leven we in een wereld waar we aan elkaar vaak het perfecte plaatje laten zien en ook nog eens lang bezig zijn om het perfecte plaatje te maken.

Het is helemaal niet raar om op dit moment je motivatie kwijt te zijn! Accepteer dat je niet veel puf hebt, laat je niet gek maken door wat andere laten zien, blijf lekker bij jezelf en doe vooral wat voor jou op dit moment goed voelt. Leg de lat niet te hoog en zorg dat je een beetje lief bent voor jezelf.